Keep Moving

Låt inte en skada komma emellan dig och löparspåret!

Skadeguiden. Klicka på den kroppsdel där du har ont!

Här kan du få lära dig mer om de vanligaste skadorna inom löpning, vad de kan bero på och vad du kan göra för att bli av med dem. Klicka på höft-och lårpartiet, knäna, vaderna eller fötterna.

485_life_mall_of_scandinavia

Life öppnar sin första Sport Store i Mall of Scandinavia

Life har slagit upp dörrarna till sin första Life Sport Store – ett nytt butikskoncept för dig som älskar att träna. Jämfört med en vanlig Life-butik har Life Sport Store ett större utbud av sportartiklar som Rehbands knäskydd, sporttillskott, sportdrycker, proteinbars och yogamattor.

sandra_700x700_ny

Sandra Allerhed, butikschef på Life Sport Store besvarar några frågor om den nya butiken.

Vilken är målgruppen för den nya butiken?
– Alla som är intresserade av sport, träning och en hälsosam livsstil: De som vill komma igång eller få bästa förutsättningarna för sin träning – men även de som satsar på elitnivå. I Life Sport Store kan du köpa allt du kan tänkas behöva före, under och efter ett träningspass, säger Sandra.

Vilken kompetens inom sport, träning och kost har ni som jobbar i butiken?
– Här hittar du bland annat en före detta friidrottare på elitnivå med utbildning i idrott och hälsa, en kostrådgivare som också är utbildad personlig tränare samt ytterligare en hälsorådgivare. Flera bland våra medarbetare har utbildning inom skönhet så att våra kunder ska få exceptionella råd även inom det, säger Sandra.

Butiken har gjort stor succé sedan invigningen den 12 november. Du går väl dit?

Rehband running

Nybörjare på löpning? Här är några tips!

Daniel är PT, föreläsare, skribent och programledare för FitnessPodden. I Access Rehabs blogg ger han sina bästa tips till alla som är nyfikna på löparspåret. 

Att börja springa kan verka simpelt – det är ju ”bara att ta på sig skorna och ge sig ut”. Men faktum är att man precis som med annan träning ska tänka på några saker innan man börjar så man kommer igång på rätt sätt. 

 • Rätt skor
  Alla bör inte använda likadana skor vilket nog de flesta vet. Men tyvärr är det många som bara köper slumpmässigt utvalda löparskor i tron om att skorna inte spelar så stor roll. Detta kan man få betala för i form av skador om det vill sig illa längre fram. Problem med fötterna och/eller dåliga skor är vanliga orsaker till att andra delar av kroppen, exempelvis knäna tar stryk. Eftersom skor är den tveklöst viktigaste investeringen vad gäller prylar för dig som ska börja löpa så bör du verkligen se till att de är optimala för just dig. Att gå till en butik specialiserad på just löparskor och där du med professionell hjälp kan prova ut vilka just du ska ha är därför ett hett tips.
 • Lär dig springa
  Rubriken ovan är något överdriven och syftar mest till att du bör lära dig en god löpteknik innan du börjar tokköra. Det här är det få som börjar med när det gäller löpning, men det är egentligen lika logiskt som att börja med att bana in tekniken när du kör marklyft innan du lägger på massa vikt. Lär du dig en god löpteknik direkt kommer du minska risken för skador och dessutom få en bra grund att bygga vidare på när du sedermera ska utöka dina löpsträckor.
 • Planera och följ planen
  Att bara springa när man känner för det ger sällan bra resultat. Sätt upp en plan för hur ofta du ska springa och vilken typ av pass som ska genomföras. Har du inte kunskapen själv kan du såklart ta hjälp av någon löpcoach eller liknande. Det viktiga är att du, precis som med annan träning, ser till att träna kontinuerligt och får träningen gjord.
 • Gå inte ut för hårt
  Många som tränar gillar att ta ut sig till max. Men detta är något som framgångsrika löpare gör ganska sällan. Att som nybörjare göra detta omgående och varje pass är alltså ingen vidare idé.
 • Komplettera med styrketräning
  Jag har flera gånger i den här bloggen skrivit om hur viktigt det är för löpare med relevant styrketräning. Nybörjare inom löpning är inget undantag. Tips på styrketräning för löpare och varför den ska utföras hittar du om du bläddrar bakåt i bloggen.

Läs mer här >>

2014-03-25_Rehband-1711

Ta dig ur komfortzonen!

Daniel är PT, föreläsare, skribent och programledare för FitnessPodden. I Access Rehabs blogg ger han sina bästa tips på hur du tar dig ut din komfortzon. 

Att kunna pressa sig utanför vad som är bekvämt är en nyckel till resultat vad gäller all form av fysisk prestation. Det mentala är därför inget att underskatta. Det finns olika mentala metoder för att kunna stå ut med känslan som infinner sig vid väldigt hög ansträngning. Här kommer några tips som gör att du orkar ta ut dig mer.

 • Få smärtan till att bli positiv
  Oavsett om du sysslar med styrketräning eller löpning så kommer du få en form av smärta när du pressar dig som hårdast. Denna måste du kunna hantera. Ett vanligt och effektivt knep är att associera smärtan till någonting bra. När du tränar eller tävlar kan du exempelvis tänka att smärtan för dig närmare målet. Det här är lättare sagt än gjort, men precis som själva löpningen så kan mentala strategier som denna tränas upp.
 • Fokusera på annat än tröttheten
  Försök undvika att tänka ”oj, nu är jag trött”. Lägg istället fokus på sådant som gagnar din löpning – exempelvis att koncentrera dig på att behålla tekniken i stegen.
 • Ha någon att jaga
  Det är alltid enklare att pressa sig när man försöker komma ifatt någon än om man springer helt själv eller leder överlägset. Vill du pressa dig under ett träningspass kan det alltså vara en idé att springa med någon som agerar hare och på sätt triggar dig att löpa snabbare.
 • Lyssna på musik
  Att ha musik i öronen gör att man lättare kan distrahera sig själv från att känna trötthet. Musiken måste dock fungera som en motivationshöjare och får inte ta ditt fokus till den grad att löpningen blir sämre.

Läs mer här >>

Rehbands löparserie Del 4: Trappa upp träningen utan skador

Ett av de vanligaste misstagen inom löpning är att trappa upp träningen för snabbt vilket tyvärr ofta resulterar i skador. I den fjärde och sista delen av Rehbands löparserie berättar Malin Ewerlöf om sina bästa tips för att trappa upp träningen på rätt sätt. Mycket nöje!

Rehband_Loperska_NY

Måsten och icke-måsten inom löpning

Daniel är PT, föreläsare, skribent och programledare för FitnessPodden. I Access Rehabs blogg pratar han om måsten inom löpning. 

 

Måste jag styrketräna som löpare?
Vill du nå din fulla potential och hålla dig skadefri så är svaret ja. Styrketräningen handlar dock inte om att bli ett muskelberg för dig som löpare, utan att få ett starkare löpsteg, hålla dig skadefri och få en bättre löpekonomi genom bättre hållning.

Måste jag värma upp som löpare?
Måste kanske är ett starkt ord här, men ja – du bör inte starta stenhårt direkt. Värm därför upp 5–10 minuter innan ditt löppass, framförallt om det är av den högintensiva sorten såsom snabba intervaller där risken för akuta skador är större.

Måste jag stretcha efter mitt löppass?
Stretching behöver inte vara fel, men är inget måste efter ett löppass. Upplever du att det känns bra kan det såklart inkorporeras men då gärna i dynamisk form. Stretching har jag skrivit ganska utförligt om i en tidigare artikel som du kan läsa om du bläddrar bakåt en bit bland inläggen.

Måste jag träna intervaller, räcker det inte med distans?
Är ditt mål att bli snabbare så behöver intervaller införas i ditt träningsupplägg. Är du en motionär som endast springer lugna distanspass för att det är skönt så är det givetvis inte lika viktigt. Högintensiva intervaller har också, av logiska skäl, en ökad akut skaderisk i jämförelse med distanslöpning vilket kan vara värt att tänka på.

Måste jag köra långpass varje vecka?
Det beror främst på din ambitionsnivå. Vill du bli så bra som möjligt och utvecklas så bör de finnas med så gott som varje vecka. Har du en lägre ambitionsnivå så är det inte lika relevant.

Måste jag ha stenkoll på min fart och distans?
Har du som mål att klara en specifik tid på en bestämd sträcka så kommer det behövas – ja. Annars kan exempelvis tiden vara tillräcklig, allt beror på din ambitionsnivå.

Hälsningar
Daniel

Läs inlägget i sin helhet här >>

Rehband kompressiontajts

Bloggaren Charlotta Sofia testar kompressionstights från Rehband

I samarbete med webbbutiken Sportsmart.se, som specialiserar sig på skydd och kompressionskläder, har Charlotta Sofia från bloggen Springer och Trimmar fått tillfälle att testa ett par kompressionstights av märket Rehband.

”Nu har jag provsprungit tightsen några gånger och känner att jag kan uttala mej om vad jag tycker. Jag gillar ju kompressionstights och har ett par sedan tidigare, jag tycker verkligen de gör skillnad om benen känns trötta. Alla kompressionstights är ju en liten match att få på sej, även dessa, men väl på ger dessa verkligen omedelbart piggare ben, snäppet mer än det paret jag har tidigare. Dessutom har de dragsko i midjan och en liten nyckelficka vilket är ett stort plus i min värld.

Under löpning sitter tajtsen där de ska vilket är oerhört viktigt för mej (och de flesta andra skulle jag tro). Det värsta som finns är ju att ge sej ut och springa och ideligen behöva rycka tag i linningen och dra. Kort sagt: Dessa är nog på god väg att bli en favorit i min träningsgarderob.

Fick jag ändra något så skulle det vara sömmarna på insidan av benen som jag misstänker skulle kunna skava eftersom de är rätt rejäla, en liten brännande känsla råkade jag faktiskt ut för men än så länge, inget skav (nästa gång smörjer jag med kokosolja). Samtidigt behövs ju rejäla sömmar i ett par kompressionstights som onekligen utsätts för en hel del slitande och dragande. Personligen skulle jag också önska lite högre midja men ha då i åtanke att jag är en sån person som gärna vill hissa upp strumpbyxor och tights under armhålorna om det är möjligt, sånt där är ju en smaksak. Trots de invändningarna gillar jag verkligen de här tightsen och känner att de kommer bli mitt första val kommande rundor.”

Du hittar hela inlägget här –>

tajtsrehband2

I nästa inlägg skriver Charlotta Sofia:

”Det här träningsplagget är min favorit just nu: Ett par tajts från Rehband som jag fick testa. Jag var lite skeptisk i recensionen jag skrev om dem då jag blev lite orolig över de tjocka sömmarna på insidan av benen men känner att jag måste revidera. Det visade sej att de bara behövde springas in, sen gjorde sömmarna noll och intet intryck (eller avtryck kanske?) Nu är de favvisar med bra kompression, sitter som en smäck!”

Du hittar hela inlägget här –>

Kompressionstightsen hittar du här –>

DEL 3 AV REHBANDS LÖPARSERIE: TRÄNING VID SKADA

Alltför många slutar träna när de drabbas av en skada. Här berättar Malin Ewerlöf om alternativa träningsformer, t.ex. vid en knäskada. Hon berättar också hur du kan komma tillbaka ännu starkare efter en skada. Här lär du dig hur.

Skadesektionen är uppdaterad med videoövningar

Att komma igång, och fortsätta, att göra sina rehabiliteringsövningar kan vara avgörande för att återhämta sig från en skada. Vi har utökat vår Skadesektion (tills vidare för skador i höft, lår och fot) med videoövningar från Access Rehab.

För att få hjälp med just din skada går du till Skadesektionen här, väljer den kroppsdel du har problem med och klickar på den skada du vill lära dig mer om. Längst ner under varje skada har du möjligheten att ladda ner övningar i pdf-format eller se videofilmer med övningar för att stärka upp området.

Lycka till!

Del 2 av Rehbands löparserie: Det perfekta löpsteget

Att hitta rätt löpsteg kan ha stora effekter på både fart och energiåtgång. Det kan också hjälpa till att förebygga och undvika skador. I Rehbands löparserie med löparlegenden Malin Ewerlöf går vi igenom viktiga aspekter av löpning som kan hjälpa dig att fortsätta göra det du älskar utan att låta skador stoppa dig.

Del 2 handlar om hur du hittar det perfekta löpsteget.

Lidingöloppet

Rehband-ambassadören Malin Ewerlöf tar hem en tredjeplats i Lidingöloppet

Vilket lopp, vilken stämning, vilken dag! Med strålande sol och över 22 000 löpare var Lidingöloppets 51:a 30 kilometerslopp igång. Tempot var högt och likaså stämning. Jublet kulminerade när Lidingöloppsveteranen Malin Ewerlöf sprang in i målområdet och tog hem en tredjeplats på tiden 2:00:09.

Malin har vunnit loppet tre gånger tidigare, 1996, 2001 och 2009. Ett stort grattis till Malin Ewerlöf och alla ni andra kämpar som tog er i mål i något av Lidingöloppets lopp under helgen!